Skip to main content

De geschiedenis

(1983 – 2010)

Lees hier meer over de geschiedenis van het Goois Vocaal Ensemble

11 december 2010 Holidays are coming

Samen met Luxemburgs harmonie-orkest HMM uit Moutfort heeft het Goois Vocaal Ensemble een Winter/Kerstconcert gegeven met als thema:
‘Holidays are Coming’ in de Wilhelminakerk te Bussum. Orkestmuziek en koorzang wisselende elkaar af tijdens dit winterconcert en brachten het publiek in de sfeer van de naderende feestdagen.
Het winterconcert is een vervolg op een bezoek dat het GVE bracht aan Luxemburg in mei 2009. Het orkest en koor traden daar ook samen op in het Luxemburgse Moutfort. Beide verenigingen beleefden veel plezier aan de muzikale uitwisseling en het publiek was ook toen zeer enthousiast.
Het harmonieorkest olv dirigent Jean-Jacques Bley is in 1903 opgericht als fanfareorkest en groeide uit tot harmonieorkest. Momenteel heeft Harmonie Moutfort-Medingen zo’n 100 leden, waaronder een jeugdorkest.
Het Goois Vocaal Ensemble staat inmiddels al weer 10 jaar onder leiding van Roy Voogd en zingt met 65 zangers een lekker licht en vrolijk kerstrepertoire dat dit jaar uitgebreid is met gospels en twee arrangementen van collega-dirigent Gerard van Amstel: Wonderful Dream, bekend van de Coca-Cola reclame en Happy New Year (ABBA). Pianist Alwin Kluit begeleidt het koor.

30 oktober 2010 GVE en Barbershop Lake District Sound

Een gezamenlijk concert met het Maarssense Barbershop Lake District Sound
koor dit keer in Maarssen als tegenprestatie op het eerder dit jaar gehouden gezamelijke concert in Bussum. De speciale koorklanken van dit barbershopkoor werden tot in perfectie ten gehore gebracht. Het GVE voerde naast haar afwisselende repertoire een selectie van songs van de musical CHESS op.
Dit combinatieconcert leverde wederom een volle zaal enthousiaste mensen op.

3 oktober 2010 Proeverij van Gooise Koren 

Het GVE heeft zich tesamen met 14 koren gepresenteerd in het kunstvormingcentrum Globe te Hilversum in de vorm van een proeverij.
Deze kenningsmakingsdag, georganiseerd door de Stichting Amateurkoor, heeft veel mensen met koorinterresse aangetrokken.
De proeverij is zeker succesvol geweest, mede door de aandacht van krant, radio en televisie, hebben zich nieuwe leden aangemeld.
Het is de bedoeling deze proeverij elke twee jaar te houden.

5 mei 2010 Bevrijdingsconcert 

Bevrijdingsconcert van het GVE in de Grote Kerk te Naarden-Vesting
Voor een volle kerk heeft het GVE een groots en gevarieerd concert gegeven op basis van hun uitgebreide repertoire.

10 April 2010 GVE en Barbershop Lake District Sound

Het Goois Vocaal Ensemble heeft samen met barbershopkoor Lake District Sound uit Maarssen in de St. Jozefkerk te Bussum een gezamenlijk concert gegeven

PERSBERICHT voor dit concert 

De ruim zestig zangers van het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden voeren onder leiding van dirigent Roy Voogd een repertoire dat zijzelf ‘Lekker Licht’ noemen: Lichte stemmige ballads en spirituals wisselen zij af met lekker swingende pop en jazzy nummers. Op piano wordt het koor begeleid door Alwin Kluit.
Op 10 april staan arrangementen uit de Amerikaanse film ‘The Godfather’ en uit de Zweedse film ‘As it is in Heaven’ op het programma. Daarnaast zingt het koor werken uit musicals als ‘Chess’en ‘Sweet Charity’ en laten zij het op en top Amerikaanse ‘Route 66’ horen, maar ook het prachtig verstild ‘Durgerdam slaapt’ van Jeroen Zijlstra.
Lake District Sound uit Maarssen is een barbershopkoor. Onder leiding van Anita Lagarde zingen 28 mannen vierstemmige a capella liederen, voornamelijk afkomstig uit de Verenigde Staten, Engeland en Ierland. De naam ‘barbershop’ verwijst naar de oorsprong van deze muziekvorm: Die ligt in de Afro-Amerikaanse kapperszaak van rond 1900 waar mannen tussen het knippen en scheren door samen zongen om de tijd te doden. De typische ‘sound’ van barbershop wordt wereldwijd uitgevoerd en is herkenbaar aan de ‘ringing chords’ die slechts bereikt kunnen worden in een bepaalde soort a capella muziek. Ook het showelement speelt een belangrijke rol bij het optreden van het barbershopkoor.
Beide koren zingen volledig uit het hoofd, waardoor alle ruimte voor een gezamenlijke presentatie ontstaat. En dat is te horen en te zien op deze mooie avond vol muziek en enthousiasme.

19 dec 2009 Kerstconcert met Colore Vocale

Het Goois Vocaal Ensemble heeft in samenwerking met Colore Vocale op zaterdag 19 december 2009 in de Wilhelminakerk te Bussum een groots Kerstconcert gegeven.

31 okt 2009 GVE en HOOK

Als tegenbezoek heeft het GVE in de Grote Kerk van Harlingen wederom samen met HOOK (Harlinger opera en operrette koor) een grootst concert gegeven. Dit concert wordt gecomplimenteerd
met een optreden van de sopraan Jannet Rienks en de tenor Sander Boonstra. Koren en solisten brachten een aantrekkelijk en zeer gevarieerd programma. Voorafgaand aan het concert in Harlingen hebben drie gidsen de GVE-ers al wandelend wegwijs gemaakt in de geschiedenis van Harlingen. Inderdaad een zeer schilderachtige stad die een bezoek meer dan waard is.

10 okt 2009 Korenfestival

Het Goois Vocaal Ensemble (GVE) heeft een Korenfestival georganiseerd in de Wilhelminakerk te Bussum.
Dit festival is een geweldig succes geworden, van de 30 Gooise koren die zich hadden ingeschreven zijn er 13 op basis van diversiteit, genre muziek en grootte geselecteerd.
Werkelijk uniek was de opening. Waarnemend burgemeester Joyce Sylvester van Naarden heeft zingend het derde Goois Korenfestival geopend.
Elke 2 jaar organiseert het GVE een Goois Korenfestival.

13 juni 2009 GVE en HOOK

Het Goois Vocaal Ensemble (GVE) ontving het Harlinger Opera- en OperetteKoor (HOOK) in Bussum alwaar gezamelijk in de Wilhelminakerk een concert is gegeven.

10 mei 2009 GVE naar Luxemburg

Het GVE heeft samen met de Harmonie van Moutfort-Medingen in het Cultureelcentrum in Moutfort in Grand-Duche Luxembourg een concertavond gegeven.
Deze concertreis bestond uit een bezoek aan Trier, een wijnproeverij inclusief diner bij BenzSchwabel te Irsch (Saarburg Duitsland), een bezoek aan de hoofdstad Luxemburg, een Italiaans diner in Moutfort, een groots gezamellijk concert en tot slot een bezoek aan Vianden.
Deze concertreis heeft weer eens te meer aan gegeven hoe dit GVE samen met een groot harmonieorkest kan optreden.
Het enthousiastme en de enorme inzet van zowel dirigent, pianist als alle leden van dit koor heeft naast een geweldig concert, een grote indruk bij het publiek en onze gastvrouwen en -heren achter gelaten.
Mede door ontstane vriendschap en het succes van dit concert zijn beide besturen een tegenbezoek aan het organiseren.
11 dec 2010 zal een gezamelijk groots kerstconcert in de Grote kerk Naarden-Vesting worden gegeven.

september 2007 tot juli 2008

Het GVE heeft haar 25 jarig jubileum groots gevierd middels een Korenfestival, een 3-tal Kerstconcerten en een Jubileumconcert. Er werd een cd-opname gemaakt van het Jubileumconcert. Het programmaboekje bestond uit ansichtkaarten en er werd een kookboek gepresenteerd. Het jaar werd afgesloten met drie dagen op Schiermonnikoog.

Met het succesvolle Korenfestival 2007 heeft het Jubileumjaar van het Goois Vocaal Ensemble een feestelijke start gekregen. Maar liefst 8 deelnemende koren hebben de hele dag in de Grote Kerk van Naarden optredens verzorgd. Na de felicitaties van de burgemeester heeft onze voorzitter het unieke Jubileum-kookboek “Lekker Licht” aan de burgemeester van Naarden overhandigd.

De eerste twee Kerstconcerten tezamen met het Corus Symfonisch Blaasorkest werden in volle kerken in Bussum en in Heemskerk gegeven. Hier hebben we een mooi Kerstgevoel neergezet. Een prachtig programma waar we met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Tot slot ons jaarafsluitende Kerstconcert in het Dans en Partycentrum Colijn te Uithoorn. Tezamen met het koor Experiment, die net als het GVE ook haar 25 jarig jubileum vierde hebben wij daar een mooie en gezellige muzikale middag en avond beleefd. Naast de gezongen Kerstliederen door beide koren waren er individuele optredens waaronder een dansdemonstratie uit de Nederlandse topklasse.

Op 29 maart 2008 vierde het Goois Vocaal Ensemble haar 25 jarig jubileum met een avondvullend Jubileum Concert in een uitverkochte Grote Kerk in Naarden-Vesting.

Het GVE o.l.v. dirigent Roy Voogd en het combo samen met onze pianist Alwin Kluit bracht in samenwerking met Ivo de Wijs en Ruud Bos een feestelijk programma:

………………………. S H A R I N G   M E M O R I E S ………………………
Het concert opende met een speciaal voor dit koor door Ruud Bos geschreven medley waarin 25 jaar GVE-muziek tot een mooi geheel samenvloeide. Na deze spetterende opening werd het koor verrast door haar lid Marianne Rijnders. Via flyers op de stoelen had zij het publiek geïnstrueerd om in vier groepen het koor toe te zingen. Onder grote hilariteit ging het enthousiaste publiek voor het GVE uit haar dak. Daarna trakteerde het GVE haar publiek op 19 wervelende songs met een grote diversiteit.
Als klap op de vuurpijl traden Ruus Bos en Ivo de Wijs samen met het GVE op. Onder het genot van een drankje werd deze fantastische jubileumconcertavond afgesloten.

Afsluiting jubileumjaar op Schiermonnickoog juli 2008 
Van zondag 29 juni tot en met dinsdag 1 juli 2008 heeft het GVE haar jubileumjaar afgesloten op Schiermonnickoog met als hoogtepunt een gezamenlijke concertuitvoering met het Schiermonnicker Shantykoor ‘Gin See To Heich’. Er kan teruggekeken worden op een geslaagd Jubileumjaar.

20 jaar Jubileumconcerten van 1983 tot en met 2003

29 maart 2003 – 20 jaar – Koren Festival met 7 koren in Grote Kerk te Naarden

7 november 1998 – 15 jaar – Jubileumconcert met City Orkest Hilversum (50jr.) in Theater Gooiland te Hilversum

27 maart 1993 – 10 jaar – Jubileumconcert mmv Deborah Brown en Combo Ruud Bos in Theater ’t Spant te Bussum

23 april 1988 – 5 jaar – Koren Festival met 8 koren in Grote Kerk in Naarden

17 juni 1984 – 1 jaar – Jubileumconcert met Pierre Biersma ad vleugel in het Andreashuis Naarden

30 september 2000

Afscheid van Bert Kransberg als dirigent

1983 – De start van het Goois Vocaal Ensemble

Het Goois Vocaal Ensemble begon op 28 maart 1983 met de eerste bijeenkomst in het huis tegenover het Andreashuis waar we op zolder voldoende ruimte hadden om tot de oprichting van het koor te kunnen komen. We waren bijeen gekomen met in eerste instantie 35 leden. De naam van het koor werd na stemming Goois Vocaal Ensemble en dat is het nog steeds. Het beoogde repertoire werd gekozen en toen we ook nog de beschikking kregen over het Andreashuis met veel vrijheid en goed overleg met de beheerscommissie was de start van het koor een feit.

Bekijk nieuwe items

Een open repetitie bijwonen?

Loop eens binnen tijdens een open repetitie